Go Short in Arnhem

Traag naar de hemel - 025Foto: Marlies Smeenge – Traag naar de hemel

Een impuls voor het Gelders Filmklimaat

Het Nijmeegse Festival Go Short realiseerde van 10 t/m 13 september samen Gelders DOEK en Focus Filmtheater Go Short Arnhem. Internationale topfilms, een filmprijs voor de beste Gelderse korte film en de tweede editie van urban filmroute Off The Walls, vormde het hart van dit festival.

De beste Gelderse films
Een belangrijk onderdeel van het festival was de Gelders Kort competitie: drie filmblokken met daarin de beste Gelderse films van de afgelopen 1,5 jaar. Op zondagmiddag werd de beste film (Traag naar de hemel – Marlies Smeenge) bekroond met de filmprijs het Gouden Hert, een vakjuryprijs voor makers door makers. Naast de competitie werden er ook internationale topfilms te zien in Oscar Shorts programma’s en in het filmblok Yes We Dance! waarbij danseres Julia Heider een live dansperformance gaf.

Urban filmroute
Het festival opende met de tweede editie van urban filmroute Off The Walls Arnhem. Muren en andere objecten in de stad transformeerden in filmschermen. Voor deze buitenvertoningen werkten we samen met Museum Arnhem, Popup Park 026, ArtEZ, Konijnenvoer, Mensen Zeggen Dingen en Deep End Film.

VR films
Naast de reguliere filmvertoningen in Focus Filmtheater werden er ook VR films vertoond. De bovenste verdieping van Rozet werd omgebouwd tot VR cinema waar het publiek de hele week op een veilige manier VR films konden bekijken.

Gelderland Film Meeting
Een belangrijk doel van het festival is de stimulering van het Gelderse filmklimaat door makers met elkaar te verbinden en het uitwisselen van expertise. Dit hebben we gestalte gegeven in de vorm van de Gelderland Film Meeting, de eerste van een reeks bijeenkomsten die in het teken staan van samenkomen, ontmoeten en inspireren. Er waren 22 filmmakers en andere filmprofessionals aanwezig om te praten over kansen en bedreigingen voor het Gelderse filmklimaat in tijden van corona.

Gelderland Film Pitch
Tot slot gingen de gerealiseerde films van de winnaars van de eerste editie van de Gelderland Film Pitch dan eindelijk in première na eerdere annulering van Go Short in Nijmegen. Eind dit jaar zullen de films te zien zijn bij samenwerkingspartner Omroep Gelderland. Ook de winnaars van de tweede editie zijn goed onderweg: alle drie de projecten hebben inmiddels hun crowdfunding succesvol afgerond en gaan nu in productie. Deze films zullen in het voorjaar van 2021 in première gaan.