Margo Geers

ByMashaBakker - 025 Arnhem NijmegenFoto: Masha Bakker -Matijevic

“Je hoeft niet in je eentje het wiel uit te vinden”

025 Arnhem Nijmegen
Margo Geers-Huntink

Interview: Nicole Beaujean | N.B. tekst & advies

Sinds mei 2020 werkt Margo Geers-Huntink als cultuurmakelaar voor 025. Samenwerken gaat over relaties tussen mensen. Daarin draait het niet alleen om wat je wilt halen, maar ook om wat je wilt brengen. Dat vergt vertrouwen en lef, en soms ook een beetje urgentie van buitenaf.

Cultuurmakelaar 025 Margo Geers-Huntink:
“De pittige tijd waarin wij nu leven overkomt ons sámen”

Tijdens haar opleiding TeHaTex aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen ontdekte Margo Geers-Huntink dat ze blijer wordt van de interactie met collega’s dan van een solobestaan als kunstenaar. Sindsdien is samenwerken de rode draad in haar carrière. Maak kennis met de cultuurmakelaar van Cultuurregio 025.

Al haar hele werkzame leven hoort Margo Geers bij cultureel Nijmegen, waar ze inmiddels ook alweer 33 jaar woont. Geboren in Lobith bracht ze haar jeugd door in Zevenaar, om rond haar achttiende voor haar studie naar Arnhem te verhuizen. “Van kinds af aan zit ik te tekenen en te schilderen. De hoeveelheden papier waren letterlijk niet aan te slepen. Toch werd ik geen tekendocent of beeldend kunstenaar, maar lichttechnicus. Ik heb heel wat theaters van binnen gezien. In het theater draait het altijd om samenwerking. De interactie tussen mensen levert altijd iets op, ontdekte ik.”

1 + 1 = 3

Ook later, als coördinator en directeur van het Nijmeegse Steigertheater, bleef synergie centraal staan. “In 2006 gingen het Steigertheater en Lindenberg cultuurhuis een strategische alliantie aan. Noodgedwongen, want dat wat het Steigertheater zo uniek maakte ― het kleinschalige en intieme ― bleek tegelijkertijd ons zwakke punt. Om te overleven moesten we de samenwerking opzoeken. Dat heeft voor beide partijen heel goed uitgepakt: Lindenberg werd er een completer kunstcentrum door; het Steigertheater kreeg een bredere bedding in de stad. Je kunt wel halsstarrig vasthouden aan je principes, maar dan waren we vroeg of laat ten onder gegaan. Samen bleken we complementair en de spreekwoordelijke 1 + 1 = 3.”

Zaadje

Al deze ervaring neemt Margo mee nu ze sinds mei 2020 cultuurmakelaar is voor Cultuurregio 025. “Samenwerken gaat over relaties tussen mensen. Daarin is het altijd een beetje winnen en een beetje verliezen. Anders gezegd: het draait niet alleen om halen, maar ook om wat je wilt brengen. Dat vergt vertrouwen en lef, en soms ook een beetje urgentie van buitenaf.

De pittige tijd waarin we nu leven overkomt ons sámen. In dat opzicht heeft 025 al bewezen vruchtbaar te zijn: partners weten elkaar nu sneller te vinden. Het zaadje was al geplant. We ontdekken juist nu hoeveel we aan elkaar kunnen hebben, door onze ervaringen te delen en elkaar een hart onder de riem te steken. Je hoeft niet in je eentje het wiel uit te vinden.”

Kennis en ervaring delen

Margo: “Juist nu bestaat er veel behoefte aan (fysieke) ontmoetingen. We gaan elkaar zien en spreken tijdens regelmatige bijeenkomsten. Ik werk op dit moment aan interactieve platforms op sociale media en eind van dit jaar ziet de nieuwe website het daglicht.

Cultureel Arnhem en Nijmegen willen kennis en ervaring delen, met elkaar én met de partners in de omliggende gemeenten. 025 is méér dan de twee steden; de hele regio hoort daarbij.”

 

www.025arnhemnijmegen.nl