Sophie Blussé, zakelijk leider Music Meeting Festival

foto: Piet Radder

“Graag maken we Music Meeting ook op andere plekken in de provincie zichtbaar.”

Sophie Blussé, zakelijk leider Music Meeting Festival

Interview: Nicole Beaujean | N.B. tekst & advies

“Samen optrekken biedt nieuwe kansen”

Ze verdeelt haar tijd, aandacht en passie tussen Jazz International Rotterdam en het Nijmeegse festival Music Meeting. In haar werk als zakelijk leider komen de talenten van Sophie Blussé samen: als creatief organisator en verbinder, en  als ‘zakelijk geweten’. Sophie ziet uit naar nieuwe kennismakingen en partnerschappen in regio 025.

Precies in coronajaar 2020 werd Sophie Blussé zakelijk leider van het Music Meeting Festival in Nijmegen: “In september konden we nét weer even aan de slag en toen kwam de tweede lockdown, een extra klap in ons gezicht. Maar we hebben de afgelopen tijd veel geleerd en gaan wat dat betreft beter voorbereid 2021 in.

We zetten in op zo veel mogelijk activiteiten die sowieso kunnen doorgaan. Samen met nationale en enkele internationale artiesten gaan we veel nieuwe muziekproducties ontwikkelen, die we op verschillende manieren kunnen presenteren, zoals in onze nieuwe digitale omgeving. Maar natuurlijk hopen we van harte dat er in mei in Park Brakkenstein wél publiek bij mag zijn.”

Grote honger

Ze groeide op in Rotterdam in een muzikale omgeving, met een klassiek pianiste als moeder en een vader die vooral jazzmuziek draaide. Al op jonge leeftijd leerde Sophie verschillende instrumenten bespelen: piano, viool, saxofoon; later ook zang in bandjes, gitaar en basgitaar. “En nu er voor mijn zoon een drumstel in huis staat, begint ook dat te lonken. Ik heb blijkbaar een grote honger naar verschillende muziekervaringen. Musiceren doe ik het liefst samen; solo studeren is niet echt iets voor mij.”

Muziekstad Nijmegen

Dat brede spectrum aan interesses en vaardigheden komt samen in haar nieuwe baan als zakelijk leider van Music Meeting. “Al tijdens mijn studie Muziekwetenschappen in Utrecht wist ik dat ik niet zozeer in het onderzoek of onderwijs terecht wilde komen, maar achter de schermen, dicht bij het podium.

Als directeur van Jazz International Rotterdam kende ik Music Meeting en muziekstad Nijmegen al. Mijn collega Maite Hontelé programmeert als artistiek leider spannende combinaties uit diverse muziekculturen en -tradities, met oog voor nieuwe makers en jong talent. Ik zet me heel graag in voor dit soort muzikale experimenten en nieuwe ontdekkingen.”

Rol als curator

“Afgelopen jaar kon het festival vanwege de eerste lockdown niet doorgaan. Dit jaar gaan we het gerichter aanpakken: onze focus ligt nóg meer op onze rol als curator, het samenbrengen van bijzondere muzikanten uit binnen- en buitenland. We gaan extra investeren in nieuwe producties.

We bieden het publiek een kijkje achter de schermen en betrekken hen zo bij het maakproces. Die verdieping en de verhalen van de musici, zo karakteristiek voor Music Meeting, kunnen we prima online aanbieden.”

Gelderland Talent Stage

“Het is lastig om in coronatijd een nieuw netwerk op te bouwen. Terwijl ik er juist van overtuigd ben dat samen optrekken nieuwe kansen biedt. Daarom ben ik zo blij met Cultuurregio 025 en kan ik niet wachten om live met alle regionale partijen kennis te maken.

In Nijmegen werken we al jaren samen met verschillende podia, waaronder LUX, en sinds 2020 met Festival Jazz International Nijmegen. Met onze jaarlijkse Gelderland Talent Stage hebben we regionaal al verschillende samenwerkingen lopen. Heel praktisch en prettig: we houden kantoor in het gloednieuwe Festivalhuis in Nijmegen, samen met de festivals Wintertuin, Go Short en InScience. Ook dat stimuleert samenwerking op allerlei vlakken.

Graag maken we Music Meeting ook op andere plekken in de provincie zichtbaar. Daarbij is regionale samenwerking met makers én met organisaties en instellingen van grote toegevoegde waarde.”

www.musicmeeting.nl